benzo

Na 34 jaar keert Vlaardings fietsenmerk Benzo terug

degraaf1977 Fiets

Het bekende Vlaardingse fietsenmerk Benzo wordt na 34 jaar nieuw leven ingeblazen. Fietsenmaker Jan de Graaf heeft nieuwe tweewielers gemaakt onder de naam van de vroegere rijwielfabriek. ,,We brengen een stukje Vlaardings erfgoed terug.”

Eigenaar Michael Huigen (42) wijst vol trots naar een van zijn zelfontworpen Benzo-fietsen in de etalage van zijn winkel aan de Lepelaarsingel. De nieuwe fiets is modern, maar de kernmerken van de traditionele Benzo-fiets komen er ook in terug.

,,Ik ben hier superblij mee”, vertelt hij met een brede grijns. ,,Het is mooi dat we dit stukje Vlaardings erfgoed nieuw leven in kunnen blazen. Het merk is bij veel mensen bekend, dat werd mij de afgelopen weken wel duidelijk.”

Op het raam van de etalage hangen grote logo’s van de vroegere Vlaardingse rijwielfabriek die in 1985 de deuren voorgoed sloot. In de winkel staat ook nog een oude Benzo-fiets tentoongesteld. ,,Het is leuk om het verschil te zien tussen de nieuwe modellen die ik heb bedacht en deze oude, originele Benzo-fiets”, zegt Huigen.

Tentoonstelling

Juist zo’n oude fiets was een paar maanden geleden de aanleiding voor dit project. ,,In november kwam Theo Werner langs. Hij heeft een Benzo-tentoonstelling en wilde zijn fietsen daarvoor laten opknappen. Een collega vroeg later of het een leuk idee was om Benzo nieuw leven in te blazen.”

Ik wilde altijd al een eigen fietsen­merk

De opmerking zette de fietsenmaker aan het denken. ,,Die avond kalkte ik snel de ideeën op een bierviltje. Thuis keek ik naar de mogelijkheden.” Tot zijn verbazing bleken die eigenlijk best groot te zijn. ,,De rechten van de merknaam waren vrij. Die heb ik direct op mijn naam laten zetten. Daarna konden we aan de slag.”

De fietsenmaker had al een uitgewerkt plan in zijn hoofd. ,,Ik wilde altijd al een eigen fietsenmerk en wist al helemaal hoe mijn fietsen er uit moesten zien. Maar het ontbrak nog aan een toonaangevende naam. Dat probleem werd dus opgelost, want Benzo is echt een begrip.”

Huigen ging direct aan de slag en ontwierp twee verschillende fietsen. Die staan sinds deze week in zijn winkel en kunnen vanaf vandaag worden getest. ,,We hebben van allebei de ontwerpen een paar fietsen laten maken. Beide ontwerpen zijn elektrisch, maar de ene is iets sportiever dan de andere”, legt hij uit.

Volgend model

De fietsen vallen in de smaak. ,,Je merkt dat mensen een band hebben met het merk. Binnen een week hebben we al vijf fietsen verkocht.” Huigen is alweer bezig met het ontwerp van een volgend model. ,,Er komt nog veel moois aan. Dit is geen eenmalige actie”, zegt hij lachend.